Faculteitsraad Geesteswetenschappen

Nieuws

Raadsvergadering 26 juni 2020: conceptbegroting, principes aanpassing onderwijsmodel en werkplan studentenwelzijn

Door: Hanny den Ouden

In de laatste vergadering van het jaar werden een paar conceptstukken in bespreking gebracht, namelijk de conceptbegroting en een stuk over de principes op basis waarvan het onderwijsmodel zal worden aangepast. De consequenties van beide zullen volgend jaar groot zijn. Des te belangrijker voor de FR om deze stukken vroegtijdig van commentaar te voorzien.

Conceptbegroting: 1,6 miljoen tekort

De conceptbegroting 2021, vastgesteld op basis van de kaderstelling van ‘centraal’ en de daaruit voortkomende verdeling van middelen, stelde de FR niet geheel gerust. Met een tekort van 1,6 miljoen en een noodzakelijke greep uit de reserves van 2 miljoen lijkt de faculteit er financieel niet rooskleurig voor te staan. Dat komt volgens het bestuur omdat een paar posten tegelijkertijd lager uitvallen dan voorzien: 1) een onverwachte dip in het aantal promoties en diploma’s die toevallig, en dus eenmalig is; 2) een verlaging van het studiepunttarief ten opzichte van een grotere vaste voet waar wij geen voordeel van hebben omdat die vaste voet opgaat aan indexering van salarislasten; 3) een veranderde universitaire verdeling van Europese onderzoeksgelden die voor ons niet gunstig uitvalt. Het huisvestingsplan is uitgesteld, onder andere door corona. De ict-kosten voor volgend jaar zijn moeilijk te voorspellen i.v.m. corona en zaken als veiligheid en privacy.

Deze conceptbegroting doet voelen dat we als faculteit behoorlijk kwetsbaar zijn voor kleine fluctuaties in de verdeling van de gelden vanuit het CvB. In het financiële meerjarenplan 2016-2020 was voorzien dat, na een paar jaar van krimp, de tekorten in 2020 zouden zijn weggewerkt. Dat is onvoldoende gelukt -ook door een flinke stijging van het aantal fte voor docenten-, maar het bestuur denkt dat ze in 2022 een kostendekkende begroting kan presenteren.

Nieuw onderwijsverdeelmodel

De notitie ‘principes aanpassing onderwijsverdeelmodel’ presenteert de uitgangspunten voor de herziening van dit model en schetst de contouren van een nieuwe financiële verdeling en een nieuw Teaching Load Model. Deze laatste twee zijn in de huidige situatie nauw met elkaar verstrengeld: als het geld op is, wordt het TLM aangepast. Daar wil het bestuur van af: het nieuwe TLM biedt een kader voor de inrichting van het onderwijs en de financiële middelen worden onafhankelijk daarvan verdeeld. Na de zomer komt het bestuur met een meer uitgewerkte versie van deze notitie die dan ter instemming aan de raad zal worden voorgelegd. De huidige versie dient ter bespreking zodat eerste reacties van de FR kunnen worden meegenomen in het vervolgstuk.

In het model wordt uitgegaan van een vaste voet per opleiding. Dit is een bedrag dat minimaal nodig is om een opleiding (hoe klein die ook is) goed te kunnen bemensen. Met de vaste voet wordt gepoogd recht te doen aan de kleine opleidingen (‘groot’ draagt bij aan ‘klein’), terwijl met de variabele gelden de prikkels voor efficiëntie, bijvoorbeeld om volle werkgroepen te draaien, behouden blijft. De FR wil weten of er consensus binnen en tussen de departementen over het plan bestaat (“redelijk”) en of het de bedoeling is dat de vaste voet jaarlijks wordt aangepast (“nee”).  Onder studenten heerst de zorg dat de dcu-toekenning nog krapper wordt, ook al is dit geen bezuiniging maar een verschuiving van gelden. Volgens het bestuur is die vrees ongegrond, maar de beslissingen over hoe de verschuivingen uitpakken worden straks binnen de departementen genomen, bijvoorbeeld in termen van meer en minder intensief onderwijs en verdeling van onderzoeks- versus onderwijstijd. De FR constateert dat daarmee het belang van meer geformaliseerde medezeggenschap op departementaal niveau alleen maar nog groter wordt, en geeft het bestuur mee om hier in de nieuwe versie van het stuk aandacht aan te besteden.

Studentenwelzijn

Het derde (niet-concept) stuk was het Werkplan Studentenwelzijn GW, voorbereid en geschreven door de studentgeleding. Het is een inventarisatie van de problematiek rondom studentenwelzijn waar al een paar jaar over gepraat wordt, maar waar nog geen gerichte actie op is ondernomen. In het stuk wordt geconstateerd dat er weliswaar allerlei voorzieningen voor studenten zijn, maar dat de samenhang tussen de studieadviseurs, studentendecanen, psychologen en andere vormen van begeleiding, zoals welzijnstrainers, career officers, carrière-activiteiten, stagemogelijkheden, open dagen en workshops, op dit moment onduidelijk is voor studenten, en dat de communicatie over deze voorzieningen naar studenten verbeterd kan worden. De SG stelt voor een facultaire werkgroep op te richten met ingang van september, bestaande uit studenten en OSZ. Het bestuur kan zich geheel vinden in dit plan omdat het goed ingebed kan worden in bestaande initiatieven binnen de faculteit. Het FB geeft formeel de opdracht tot de oprichting tot de werkgroep en zet meteen de student-assessor in the lead om in september van wal te steken. Ook worden de actiepunten opgenomen in het Facultair Strategisch Plan. De studenten vragen of student-assistenten ingezet kunnen worden voor de communicatie. Om financiële redenen is dat niet mogelijk: de financiële ruimte van C&M is beperkt en heeft de werving van nieuwe studenten als focus, en niet de communicatie naar zittende studenten.

Corona-update

Er waren diverse mededelingen rondom de corona-maatregelen:

  • We gaan gefaseerd toe naar de opening van meer gebouwen; de bezetting van maximaal 30% studenten op locatie blijft gehandhaafd. Als bepaalde gebouwen met werkplekken voor medewerkers niet open kunnen, worden er alternatieve werkplekken gezocht.
  • Er is nog steeds onduidelijkheid over verlengingen van aanstellingen van promovendi en post-docs vanuit NWO. Het CvB voelt zich verantwoordelijk: als de minister niet over de brug komt, dan doet het CvB dat.
  • Corona heeft de discussie over en definitie van contacturen veranderd. In de opstartnotitie wordt gesproken over een zekere vrijheid voor docenten over de hoeveelheid contacturen. Dat aantal mag niet onder een kritische grens komen. Anderhalf uur per week bijvoorbeeld is beslist te weinig. Het bestuur benadrukt dat campusonderwijs de voorkeur heeft en dat online onderwijs zeker niet ‘het nieuwe normaal’ wordt.
  • De lange rijen voor de deur van de gemeentebibliotheek op het Neude geven de nood aan studieplekken aan. Voor onze eigen UB’s wordt gekeken naar opschaling en uitbreiding. In september zullen ook op andere plekken dan de UB’s studieplekken worden ingericht.
  • Faciliteiten om thuis een goede werkplek in te richten moeten niet voor half-ontmantelde werkplekken op de universiteit zorgen. Er is geen geld om voor iedereen alles op orde te hebben op twee plekken. Dat de voorzieningen geen eigendom worden, is belastingtechnisch veiliger: anders moet de UU daar heffingen over gaan betalen.

 

Opstarten van het onderwijs 2020-2021

Ook over de opstart van het onderwijs in september had de raad diverse vragen en deed het bestuur enkele mededelingen:

  • In september worden de bestaande time-slots aangehouden voor onderwijs; nieuwe roosters zijn in de maak.
  • Aanvragen voor zalen voor bimodaal onderwijs kunnen gehonoreerd worden. Moeilijkheid is de toetsing op locatie (44 tussen- en 39 eindtoetsen). Een inventarisatie van de knelpunten daarbij wordt op dit moment uitgevoerd.
  • Er wordt door de UU in samenwerking met Educate-it gewerkt aan een (docent- en student)handleiding voor het digitale onderwijs die zowel didactische als etiquette-achtige kwesties reguleert. De onderwijsdecanen krijgt hierover massa’s vragen van medewerkers. Er is een intranetpagina ingericht voor veel gestelde vragen vanuit de docenten. Voor studenten bestond zo’n pagina al.
  • Ook nu de rechter proctoring heeft goedgekeurd in een zaak die speelde aan de UvA, gaat de voorkeur van het FB niet naar deze vorm van toezicht bij tentamens uit. Liever huurt ze dan externe panden. Mocht dat niet lukken, dan is proctoring eventueel nog de enige praktische mogelijkheid.
  • Er mag niet flexibel omgegaan worden met het opstarten van onderwijs in week 1 van blok 1. Er mag gewoon geen (online) onderwijs gegeven worden, ook niet aan tweede en derdejaars studenten omdat die ingezet moeten kunnen worden bij de (uitgesmeerde) introductieactiviteiten van de eerstejaars.

Overige mededelingen

  • De raad doneert het restant van haar scholingsbudget aan het Fonds Vrienden van de Utrechtse Geesteswetenschappen, onderdeel van het Universiteitsfonds.
  • Student-assessor Kevin Postma wordt opgevolgd door huidig raadslid Wessel van Wijngaarden.
  • De vooraanmeldingscijfers vanuit ‘centraal’ laten spectaculaire stijgingen zien, maar ze kloppen niet. Een nazending met de correcte, lagere aantallen volgt zo spoedig mogelijk.
  • De onderwijsvisitaties zijn nu bijna allemaal achter de rug. Ze waren allemaal positief. Twee zijn er uitgesteld i.v.m. corona. De NVAO lijkt een verscherpingsslag te willen maken: oordelen van panels zouden onvoldoende onderbouwd zijn. De FB’s van de betrokken faculteiten zijn het daarmee oneens.
  • Het stuk dat het FB zou aanleveren over anoniem tentamineren komt later. In elk geval wordt het niet verplicht gesteld. Dat docenten veel gebruik maken van deze mogelijkheid is te zien aan het anonieme toetspapier dat de deur uitvliegt.

Besluiten: versoepelde cum laude-regeling, nieuw reglement van orde

Er werden een paar besluiten genomen:

  • De FR keurt de versoepeling van de cum laude-regeling i.v.m. corona volmondig goed en is verheugd dat hierop actie is ondernomen: studenten die afstuderen tussen 1 september en 31 januari 2021 mogen een half collegejaar (=5 maanden) langer doen over het behalen van hun diploma dan in de OER voorzien is om in aanmerking te kunnen komen voor een cum laude.
  • Het nieuwe Reglement van Orde van de FR met vooral aanpassingen die te maken hebben met digitaal vergaderen, wordt vastgesteld.

Afscheid

Aan het eind van deze lange vergadering werd met mooie woorden afscheid genomen van Leo Lentz na zes jaar onafhankelijk voorzitterschap, van Andrea van Leerdam als PG-lid, van Peter Schrijver als vicedecaan en van de studentleden. Bloemen voor Leo van het FB werden reeds bezorgd, een luxe pennenset namens de FR is onderweg en voor Peter een fles jenever. Veel bedankjes werden onderling uitgewisseld voor de goede en bijzondere samenwerkingen van afgelopen jaar. En met al deze warme wensen op een van de warmste dagen van de maand sloten we de vergadering af.