Faculteitsraad Geesteswetenschappen

Nieuws

Verslag van Het Grote GW debat: de uitdagingen voor en de toekomst van Geesteswetenschappen

2 maart 2020 – Richie Tessensohn

Wie denkt aan Geesteswetenschappen denkt al gauw aan wat deze precies kunnen bijdragen aan de maatschappij of in hoeverre onze faculteit toekomstbestendig is, en of er iets moet veranderen om voort te kunnen blijven bestaan. Op donderdag 20 februari werd daarom een debat over de betekenis en de toekomst van de Geesteswetenschappen gevoerd.

Deelnemers
Aan dit debat namen Keimpe Algra (decaan GW), Sjoer Bergervoet (career officer GW), Sebastian Wijnands (studentlid Faculteitsraad REBO & voormalig U-raadslid), Roman Monte (voorzitter studentgeleding faculteitsraad Bètawetenschappen) en Leen Dorsman (hoogleraar universiteitsgeschiedenis) deel.

Helaas moest Anton Pijpers (CvB) vanwege privéomstandigheden het debat afzeggen, maar gelukkig hebben wij een net zo interessante deelnemer voor het debat gevonden. Onder leiding van Daan van der Weijden (fractievoorzitter Lijst VUUR GW) kregen de deelnemers allerlei stellingen voorgelegd, aan de hand van twee thema’s: de uitdagingen voor en toekomst van Geesteswetenschappen.

Uitdagingen voor GW

Stakingen in het onderwijs
Bij de stelling dat ‘stakingen in het basisonderwijs & middelbaar onderwijs voor meer geld, ten koste gaan van geld voor hoger onderwijs’ waren de deelnemers het eens dat het geld te allen tijde eerst aan het basis- en middelbaar onderwijs besteed moet worden. Hoewel het hoger onderwijs tot op zekere hoogte ook te maken heeft met tekorten, is het belangrijker dat de jonge generatie een goede onderwijsbasis heeft.

Geesteswetenschappen over 20 jaar 
Bij de vraag of Geesteswetenschappen over 20 jaar in zijn huidige vorm nog zou bestaan, reageerden de deelnemers met gemengde gevoelens. Hoewel er eensgezindheid heerste dat de Geesteswetenschappen in zijn huidige vorm zou moeten veranderen in de toekomst, was er ook onenigheid over hoe dat precies zou moeten dan.

Zo werd aan de ene kant geopperd dat cursussen meer interdisciplinair en interfacultair ingevuld zouden kunnen zijn, terwijl aan de andere kant de aandacht juist meer naar specifieke, gespecialiseerde opleidingen zou kunnen gaan. Dit werd een discussie die voor liep op het volgende thema: de toekomst van GW.

Toekomst van GW

Kleine opleidingen
Al snel werd duidelijk dat over de toekomst van GW veel verschillende paden te bewandelen zijn. Zo werd de stelling dat ‘alle kleine opleidingen zouden moeten worden gefuseerd tot één specifieke opleiding die wordt gegeven aan één bepaalde universiteit’ met gemengde gevoelens ontvangen. De deelnemers zagen wel het nut van een fusering van de kleine opleidingen, met name omdat daarmee de kwaliteit van de opleidingen enigszins verbeterd kan worden. Maar tegelijkertijd werd aangekaart dat we juist de kleinere opleidingen niet kwijt moeten raken, omdat deze verscheidenheid van kleinere opleidingen onze faculteit uniek maakt.

Internationalisering
Tot slot kwam de stelling ‘om Geesteswetenschappen relevanter te maken, moeten we meer internationaliseren.’ Ook bij deze stelling waren de deelnemers het over het algemeen eens. Juist de toename van internationale studenten binnen de Geesteswetenschappen kan voor meer interdisciplinariteit zorgen voor de studenten. Andersom geldt dat ook voor studenten die naar het buitenland gaan om daar te studeren. Een heikel punt was echter dat de universiteit dan logistiek de zaken beter moet regelen voor internationale studenten, met name omtrent huisvesting, voordat je deze op de universiteit binnen wilt halen.

Conclusie
Hoewel de deelnemers het niet bij iedere stelling eens waren, was er een vruchtbare discussie over de uitdagingen voor en de toekomst van Geesteswetenschappen. Wat vaststaat is dat de Geesteswetenschappen de komende tijd voor veel uitdagingen staan en dat de toekomst onzeker is en niet vaststaat. Kortom, de discussie over de betekenis en de toekomst van de Geesteswetenschappen lijkt hiermee in ieder geval nog lang niet over te zijn.