Faculteitsraad Geesteswetenschappen

Nieuws

Raadsvergadering 7 februari: meer kerstvakantie, een beetje flexstuderen en duurzaamheid

Door Gjalt van Werkhoven

Na twee redelijk heftige raadsvergaderingen in november en december, waarbij de Raad flink op zijn strepen was gaan staan over verschillende thema’s, was de vergadering van 7 februari redelijk rustig, ondanks dat er veel verschillende onderwerpen op de agenda stonden. De discussie ging onder andere over herziening van het jaarrooster, de pilot met flexstuderen, en de ambities van de faculteit op het gebied van duurzaamheid.

Kerstreces wordt met 1 week uitgebreid

Iets wat de faculteit (en vooral haar medewerkers) de afgelopen maanden bezighield was de eventuele herindeling van het academisch jaarrooster. Het FB had verschillende plannen aan de medewerkers van GW voorgelegd, maar elke vergaande ingreep had zijn eigen pro

blemen. Ofwel voor medewerkers, of voor studenten. (‘Plan C’, verlenging van het kerstreces met 2 weken, kwam er bijvoorbeeld op neer dat er 4+ weken tussen een laatste college & tentamen zaten, iets waar bijvoorbeeld de Studentengeleding niet mee akkoord kon gaan)  Ook een ‘wintermezzo’ tussen blok 2 en 3 zou voor docenten te veel werk(druk) opleveren, gezien dan verschillende cursussen aangepast moeten worden. Uiteindelijk kwam dan ook ‘Plan D’ naar voren. Hierbij wordt het kerstreces met een week verlengd. In deze week vinden geen deadlines, tentamens en colleges plaats. Aankomend kerstreces zou dit toch al gebeuren, omdat de kalender toevallig zo valt. (2020 heeft 53 weken) Dit leent 2020-2021 ervoor om als pilot te dienen.

Over het proces rondom dit plan sprak het FB zijn teleurstelling en zorg uit dat er aan de ene kant veel gesproken wordt over werkdruk onder medewerkers, terwijl aan de andere kant medewerkers geen ruimte ervaren om vergaande stappen te ondernemen. Het FB constateerde in de vergadering “dat het jaarrooster niet de juiste knop is om aan te draaien om het probleem van werkdruk op te lossen.”
De FR adviseerde uiteindelijk positief over plan D, maar verzocht het FB wel om de discussie hiermee niet definitief te sluiten. Mogelijk gaat bijvoorbeeld een nieuw DCU-model ook nieuwe ruimte scheppen om het jaarrooster te herbezien. Voor studenten betekent ‘Plan D’ effectief dat er een week langer onderwijsvrij is, iets wat gebruikt kan worden om bijvoorbeeld de week rond Kerst & Nieuwjaar echt vakantie te hebben. De SG hoopt dat dit een kleine (eerste) stap is voor studenten om een periode te hebben die echt gebruikt kan worden om tot rust te komen, voordat we ons weer volop storten op het nieuwe jaar.

Flexstuderen: Masterstudent only?

Flexstuderen was voor de SG een belangrijk punt. Flexstuderen komt erop neer dat je betaalt voor de vakken die je volgt en past in een landelijk plan van de Minister van Onderwijs om flexstuderen in te voeren op universiteiten. De vicedecaan Masteronderwijs vertelde ons dat er een pilot komt, echter is deze voorlopig alleen gericht op de Masters terwijl zowel het FB als de SG aanvankelijk juist graag een pilot voor de Bachelors wilden. Echter past een bachelor niet in de tijdsperiode die de overheid heeft vastgesteld voor de pilot, en daarom heeft het FB gekozen om dit alleen in te voeren binnen de masters Neerlandistiek en Religie en samenleving, die zelf hebben aangegeven graag aan de pilot te willen meedoen. De faculteit zet hiermee in op werkende studenten en studenten die om andere redenen niet genoeg tijd hebben om een volledig jaar aan hun studie te wijden. De focus van de SG ligt echter vooral bij studentenbesturen, en om hun meer ruimte te bieden naast hun bestuursjaar. Ook studies als LAS zouden hiervan kunnen profiteren. De FR verzocht het FB daarom om na afloop van de pilot, bij een eventueel vervolg, toch te kijken of flexstuderen ook binnen de bachelor mogelijk kan worden gemaakt.

Duurzaamheid binnen GW

De laatste twee punten gingen over Duurzaamheid & Flexstuderen. De nota duurzaamheid was niet wat de SG hiervan verwachtte, maar kwam wel overeen met de toezegging die het FB op een eerdere raadsvergadering had gedaan. De nota presenteerde een lijst van cursussen die vrij te kiezen waren en die elementen van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties behandelen. Hierover waren vanuit de SG enkele vragen, vooral omdat de criteria voor deze cursussen niet helemaal duidelijk waren. Nadat dit was uitgelegd heeft de SG gevraagd of er met de werkgroep Duurzaamheid & het FB een overleg kon plaatsvinden, om te kijken naar het beleid omtrent duurzaamheid.

Financieel verdeelmodel

Er werd ook gesproken over het onderwerp dat bij de commissie F&H (Financiën & Huisvesting) voorbereid was: het plan voor een nieuw financieel verdeelmodel &  DCU-model. Het Faculteitsbestuur is bezig om te kijken naar een goed alternatief voor dit stelsel, dat in zijn huidige vorm te  fijnmazig is geworden. De FR vroeg welk van deze modellen leidend zal zijn, daar ze nauw met elkaar verbonden zijn. Het antwoord van de directeur was dat het financieel model niet leidend zal zijn bij de ontwikkeling van het DCU-model. De FR houdt deze ontwikkeling nauw in de gaten, en zal eraan proberen bij te dragen dat er een model komt dat voor iedereen werkbaar is.

Medical Humanities

De raad was over het algemeen positief over het voorstel om een nieuwe master Medical Humanities op te richten, een samenwerking tussen Geesteswetenschappen en Geneeskunde. Wel waren er nog vragen over onder andere de opstartkosten en de ingangseisen. Het FB maakte duidelijk dat GW maximaal 25% van de opstartkosten zal financieren. Het is de ambitie om zowel voor GW-studenten als geneeskundestudenten, ondanks hun verschillende achtergrondkennis, cursussen op hoog niveau aan te bieden, dus niet alleen cursussen op introductieniveau. Het bestuur wil dit realiseren door ‘challenge-based’ onderwijs, waarbij studenten uit verschillende disciplines samenwerken om vraagstukken uit de praktijk op te lossen.

Skillslab in de binnenstad?

Een zaak waar de FR/SG al meerdere jaren voor pleit is een grotere aanwezigheid van het Skillslab in de binnenstad. Nadat de SG dit aan het begin van dit academische jaar weer aankaartte is de Vice-Decaan Bacheloronderwijs hiermee bezig gegaan. Deze raadsvergadering meldde hij echter dat het Skillslab in de binnenstad al meerdere activiteiten organiseert, en dat grotere activiteiten de infrastructuur van de Uithof nodig hebben. De SG wil naar aanleiding van deze mededeling verder gaan kijken naar mogelijkheden om studenten van GW wel makkelijk toegang te bieden tot de vele trainingen.

Verder kwamen diverse onderwerpen nog kort aan bod. Zo had de raad het nog kort over het Facultair Strategisch Plan dat dit voorjaar wordt geschreven, vooral omdat de Studentgeleding meerdere werkgroepen heeft die zich bezighouden met zaken die hier raakvlak mee hebben. Vanuit de raad kwam dan ook de vraag of de SG met het bestuur in gesprek kon om dit te bespreken. Het FB zegde dit toe, en de SG is nu druk bezig om dit gesprek voor te bereiden. Al met al was deze vergadering rustig doch nuttig, zonder de conflictsituaties van de vorige vergaderingen en met meerdere toezeggingen vanuit het FB.