Faculteitsraad Geesteswetenschappen

Nieuws

Raadsvergadering 15 mei: gele handjes

Door: Willem Vos

Het is weer zover; de digitale deuren van de vergaderzaal zijn geopend en iedereen druppelt langzaam binnen, van gast tot het faculteitsbestuur. De achtergronden van een aantal raadsleden en een enkel faculteitsbestuurslid tonen ludieke verwijzingen naar onze fysieke faculteit. De Sweelinckzaal, het Transcomplex maar ook andere minder direct gerelateerde afbeeldingen waren allemaal terug te vinden. De voorzitter controleerde nog de aanwezigheid van een aantal cruciale personen, zoals de notulist. Als mensen een vraag op opmerking hebben dienen ze, na de laatste update van Microsoft-Teams, een digitaal handje op te steken. Nu was het echt tijd om de vergadering te laten beginnen.

Corona-update

De coronacrisis is natuurlijk het onderwerp dat de faculteit, al haar studenten en medewerkers het meest bezighoudt. Allereerst komt het slechte nieuws dat er voor de zomer nog nauwelijks iets zal opengaan op de universiteit, in de binnenstad al helemaal niet. De raad merkt op dat zij graag over de oplossingen willen meedenken; Het bestuur zegt dat de departementen de schakel hierin zijn. Daarnaast komt naar voren dat het fysieke onderwijs nog niet dichtbij lijkt. Een werkgroep buigt zich over het heropstarten in blok 1, maar hoorcolleges lijken al een lastig punt. De bezetting van de gebouwen in de binnenstad kan immers waarschijnlijk maar 1/3e van de bezetting voorheen zijn.

Het FB bespreekt de zachte knip tussen de bachelors en masters. Deze coulanceregeling geldt voor alle universiteiten in Nederland. De regeling houdt voor studenten in dat je met een tekort van 15ec alvast aan je master kan beginnen als deze achterstand opgelopen is in de coronatijd.

Kwartaalcijfers Q1

Hoewel het meeste al gevraagd en besproken was binnen de commissievergadering kwam er toch nog een onverwachtse vraag van een oplettende student buiten de raad. De zorg over een verschil in prognose van 2,16 miljoen bij de personeelslasten ten opzichte van de begroting kon het FB duidelijk uitleggen. Het ligt voornamelijk in vroeg geboekte reserves voor onderzoek.

Op de vraag over een update over van de financiële gevolgen van corona kwam voornamelijk het antwoord dat er nog veel onduidelijk is en dat de toekomst voorspellen nog koffiedikkijken is. Gelukkig vallen de huidige aanmeldingen nog niet tegen ten opzichte van vorige jaren, maar daar is pas in juni meer duidelijkheid over. Het artikel van de DUB over een kleinere instroom dan normaal qua studenten lijkt dus niet van toepassing op onze faculteit.

Visiestuk cursusevaluatie

Een stuk waarover gestemd mag worden door de raad; altijd spannend. Het voortouw hierin neemt de commissievoorzitter van de commissie Bachelor Onderwijs. Hij vat de belangrijkste vier punten van de commissievergadering samen en vraagt Peter hier kort op te reageren.

Punt één: Vanuit de PG en verschillende docenten binnen onze faculteit was er een zorg ontstaan dat dit document de mogelijkheid gaf aan leidinggevenden tot meer inzage in de cursusevaluaties. Dit bleek niet het geval, de situatie blijft zoals deze was en de tekst zal verhelderd worden om dit duidelijker te maken. Docenten hoeven enkel in het kader van B&O gesprekken desgevraagd deze te verstrekken.

Punt twee: Er komt binnenkort een handreiking voor leidinggevenden aan waar onder andere in staat hoe zij om dienen te gaan met cursusevaluaties.

Punt drie: Dit punt ging voornamelijk over de frequentie van het evalueren. Hier verschillen de meningen er, maar Peter benadrukt dat dit altijd zo zal zijn met welke keuze dan ook. Voor nu gelden de mogelijkheid voor de student om altijd te kunnen evalueren en de administratieve problemen als het systeem zou veranderen als zwaarste argumenten om elke cursus altijd te evalueren.

Punt vier: Dit was een belangrijk punt voor de studenten. In het visiestuk stond beschreven dat de cursusevaluaties afgenomen gaan worden bij het laatste college, om zo de respons omhoog te krijgen. Dit nam alleen voor de studenten de mogelijkheid weg het toetsmoment te evalueren. Het FB erkent deze zorg en deze alinea zal aangepast worden naar het openhouden van de evaluaties tot tien dagen na het einde van de cursus. Het gezamenlijke afname moment is nog wel tijdens het laatste college, maar de mogelijkheid keert weer terug voor de studenten de toetsing te evalueren. Daarnaast sluit deze oplossing niet uit dat er andere oplossingen daarbovenop bij kunnen komen. Dit is enkel aan de OC’s zelf om te bepalen.

Verder stelde de FR nog twee vragen over dit stuk. De Studentengeleding vroeg of de OC’s al op de hoogte zijn gebracht van het feit dat Evalytics niet in gebruik genomen gaat worden in september. Het FB antwoordt dat zij de OC’s zouden informeren nadat het stuk de raad was gepasseerd. Daarnaast wilde de personeelsgeleding nog benadrukken dat het goed is dat docententevredenheid beter gemeten gaat worden, maar er wordt nog wel een uitwerking gemist. De reactie hierop van het FB is dat dit visiestuk niet het document is voor die specifieke uitwerking, maar neemt het zeker mee.

De bovengenoemde aanpassingen en toezeggingen meegenomen te hebben stemde de personeels- en studentengelding unaniem in met het visiestuk. Het was zeker nog even spannend of iedereen het eens zou kunnen worden over dit visiestuk.

SOAR (strengths, opportunities, ambitions, results)

De jaarlijkse bestuursagenda heeft sinds dit jaar de vorm van een beknopt overzicht van de sterke punten, kansen, ambities en beoogde resultaten (SOAR) van onze faculteit. De raad is blij om dit overzicht voor 2020 alsnog te ontvangen, maar heeft kritische kanttekeningen bij het nieuwe format. Het is zodanig beknopt en voor meerdere interpretaties vatbaar dat de raad er niet goed uit kan opmaken wat de concrete plannen van het bestuur inhouden. Het bestuur zegt toe dat de vorm van de nadere uitwerking besproken zal worden in het volgende overleg met de raad over het facultair strategisch plan, waar een vergelijkbare discussie speelde.

W.V.T.T.K.: Datamanagement

De studentgeleding vraagt opheldering of het nieuwe facultaire datamanagementbeleid ook voor studenten geldt. Het bestuur verduidelijkt dat studenten ervan op de hoogte moeten zijn, maar dat hun scriptiebegeleiders verantwoordelijk zijn. Dit zal in het document worden verduidelijkt. Ook wordt verduidelijkt dat het voor buitenpromovendi wel degelijk geldt. Bij de personeelsgelding was de zorg ontstaan dat het nieuwe beleid voor meer werkdruk zou zorgen voor onderzoekers. Het faculteitsbestuur benadrukte dat alles wat hier genoemd werd in de praktijk al gebeurde en dit landelijke regels zijn waar niet aan te ontkomen is. De onderzoekers waar dit voor geldt doen dit al voor andere instanties zoals het NWO. Een verhoging van werkdruk zal er dus nauwelijks tot niet zijn.

Rondvraag

De studentengeleding steekt als eerste van wal met een drietal vragen. Er zijn zorgen over de financiële gezondheid van studieverenigingen en het universiteitsbrede beleid voor verenigingen dat er een alternatieve introductie moeten komen en later in het jaar geen introductie meer gegeven mag worden. Miranda reageert op beide voorgaande punten dat ze hier met de studieverenigingen zelf dieper op ingaan bij het aanstaande SVO. De laatste vraag over de zorg over een gebrek aan opvolging van de OC’s is volgens het FB nog niet aan de orde. Dit komt komende raadsvergadering qua bachelors nog eens aan bod en voor de masters is dit sowieso pas iets dat aan het begin van een nieuw studiejaar speelt.

De personeelsgeleding had nog een tweeledige vraag betreffende onderzoek en corona. Het bestuur antwoord dat de meeste knelpunten intussen bekend zijn en op korte termijn opgelost kunnen worden. Daarnaast heeft de hele onderzoekswereld last van de coronacrisis, de zorgen over de ontwikkeling van het CV zijn dus niet nodig. De personeelsgeleding vroeg hierop volgend over het verlengen van contracten van tijdelijke docenten en problemen hiermee qua CAO. Miranda erkent dit probleem en merkt, terecht, op dat als de minister zegt dat wij dan maar iedereen vast aan moeten nemen, dat zij ook met meer geld daarvoor over de brug mag komen.

De vergadering sluit een kwartier later dan gepland. Men bedankt de voorzitter, zwaait naar het beeldscherm en klikt op het rode telefoontje rechtsonder in beeld: zelden was ik zo snel thuis na een vergadering.