Faculteitsraad Geesteswetenschappen

Nieuws

Verslag raadsvergadering 4 november 2022

Door Pepijne van Rooijen

Op vrijdagmiddag 4 november was het tijd voor alweer de tweede raadsvergadering van dit academisch jaar! De planning was iets minder vol dan normaal, maar er stonden wel spannende onderwerpen op de agenda. Zo werden onder andere een update over de sectorplannen gegeven, werd het jaarplan van de facultaire student-assessor besproken én gingen we het hebben over een nota die door de raad zelf was ingediend: anoniem tentamineren…

Sectorplannen, informatievoorziening en facultaire contactpersonen ongewenst gedrag

De mededelingen van deze keer liepen uiteen, te beginnen bij de sectorplannen. De decaan meldde dat het faculteitsbestuur (FB) volop bezig is met de invulling van de sectorplannen SSH binnen onze eigen faculteit. Dit dient te gebeuren binnen kaders die zowel door het ministerie OCW als door het College van Bestuur zijn vastgelegd. Hoe de sectorplannen vertaald zullen worden naar onze faculteit Geesteswetenschappen is nog niet geheel duidelijk, maar de eerste stappen worden nu in hoog tempo gezet. Tijdens de volgende raadsvergadering zal hier weer over gesproken worden; ondertussen zorgt het FB ervoor dat de facultaire sectorplannenpagina op intranet up-to-date blijft.

Ook ging het kort over de facultaire contactpersonen ongewenst gedrag. Naar aanleiding van een nota van de studentengeleding 2020-2021 zijn er nu twee facultaire contactpersonen aangesteld: een voor het personeel en een voor de studenten. In het huidige stadium wordt gesproken over hoe het takenpakket van deze functionarissen helder af te bakenen van dat van de studieadviseurs en hoe dit het beste naar buiten kan worden gecommuniceerd.

Anoniem tentamineren

Als raad hebben we niet alleen instemmings- en adviseringsrecht, maar kunnen we ook zelf voorstellen doen aan het FB. De personeels- en studentengeleding hebben samen geschreven aan het stuk anoniem tentamineren. Mede op grond van een eerdere pilot binnen de faculteit, wordt in deze nota voorgesteld anoniem tentamineren als ‘standaard’ in te voeren voor specifieke vormen van toetsing –geschreven tentamens en take-home tentamens –, om bias weg te nemen bij de docent. In het stuk over anoniem tentamineren wordt ook de bias bij studenten geadresseerd bij bijvoorbeeld studentevaluaties, en wordt ervoor gepleit ‘bias’ in den brede te bespreken.  Dit streven werd ook duidelijk gedeeld door het FB.

Maar hoe nu verder? Het FB gaat eerst een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren en dan een eventueel implementatieplan ontwikkelen voor het invoeren van anoniem tentamineren. Dat plan wordt weer aan de FR voorgelegd. Het FB zal speciaal letten op de gevolgen hiervan  voor studenten met speciale voorzieningen en de eventuele extra werkdruk die dit voor het personeel meebrengt. Samen met de raad zal dan ook later weer worden gekeken naar de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek: die zullen samen besproken en geïnterpreteerd worden.

Jaarplan student-assessor

Elk jaar neemt er een student plaats in het faculteitsbestuur om zo te zorgen dat het studentenperspectief meegenomen wordt in alle besluitvorming. Deze student draagt de titel ‘studentassessor’ en mag een heel jaar lang mee vergaderen als formeel lid van het faculteitsbestuur. Dit jaar wordt deze rol vervuld door Media & Cultuur-studente Chiara Stam, die met haar jaarplan namens het FB haar plannen met de FR deelde. Chiara wil zich inzetten voor meer verbinding tussen de studenten aan de faculteit (na de COVID-19 crisis), voor een grotere bekendheid met en versterking van de studentenvertegenwoordiging, voor studieverenigingen en -stichtingen  en voor diversiteit en inclusie.

En achter deze plannen is ook al vaart gezet: zo vertelt het FB dat er een inventarisatie is gemaakt vanuit centraal niveau die ertoe heeft geleid dat er tussen de 30 en 40 all-gender toiletten in de binnenstad zullen komen. En dit zal al dit jaar in werking treden! Indit proces wordt nauw samengewerkt met de universiteitsraad die dit project op centraal niveau oppakt. Chiara richt zich ook op continuïteit in alle medezeggenschapsorganen waar studenten zitting in hebben: in organen waar elk jaar de samenstelling van studenten verandert is het van groot belang dat de overdracht inhoudelijk goed en soepel verloopt. Hier worden al de eerste stappen voor gezet, bijvoorbeeld met informatievideo’s voor de studentleden van de OC’s. Dit gebeurt in samenwerking gaan met alle facultaire studentenvertegenwoordigers.

Vervolgstappen

Na een korte bespreking van de Q3-rapportage, is nog kort ingegaan op een aantal stukken die de raad ter kennisname heeft ontvangen, onder andere de programmeeropdracht van het onderwijs voor 2023-2024. Een ‘nieuw weetje’ voor mij was dat je als student via de cursusplanner kan selecteren op thematische aard van de cursus. Heel handig!

Na deze stukken zat het er alweer op voor de raadsvergadering van deze cyclus. Ben je nou benieuwd wat er volgende cyclus allemaal besproken wordt? Sluit dan vooral aan bij onze volgende raadsvergadering op 22 december van 10:00-12:00. Hopelijk zien we je dan!