Faculteitsraad Geesteswetenschappen

Nieuws

Verslag raadsvergadering 22 december 2022

Op donderdag 22 december vergaderde de Faculteitsraad voor de laatste keer in 2022. Met de Kerst al in het vizier stonden er nog een aantal bespreekpunten op de agenda, waar de FR met het Faculteitsbestuur over van gedachten wisselde. Aan de orde kwamen onder meer de bestuursakkoordmiddelen, een addendum van de begroting en een stuk met betrekking tot omvang en samenstelling van onze GW-opleidingen.

De vergadering werd geopend met een mededeling door Thomas Vaessens. De afgelopen weken is door verschillende media aandacht besteed aan het programma ChatGPT. Deze AI-tool is een voorbeeld van Artificial Intelligence dat flinke impact kan gaan hebben op geschreven werk aan onze universiteit. Thomas verzekerde de Raad dat dit thema leeft binnen de gehele UU.

Inzet Bestuursakkoordmiddelen

Veruit het grootste deel van de raadsvergadering stond in het teken van de inzet bestuursakkoordmiddelen. Een grote pijler onder deze plannen is het aanstellen van meer UD’s. De Raad bevroeg het FB of zorgen op zijn plaats zijn als het gaat om de invulling van toekomstige vacatures. Het FB deelt de zorgen van de Raad, maar ziet voldoende perspectief. Volgens het FB is het profiel van onze organisatie interessant voor veel mensen. Door in te zetten op thema’s als samenwerken en een duidelijk functieprofiel neer te zetten, hoopt het FB de juiste kandidaten te vinden. Door nieuwe UD’s aan te stellen, is de verwachting dat dit op termijn positief uitpakt voor de werkdruk. Het FB ziet dat dit nu nog niet gevoeld wordt, maar heeft er vertrouwen in dat dit in de toekomst wel het geval is.

In de gesprekken rondom de bestuursakkoordmiddelen is interdisciplinariteit een regelmatig terugkerend woord. Dat er geld wordt vrijgemaakt voor het ontwikkelen van interdisciplinair onderwijs is evident, maar dit betekent niet dat disciplinair onderwijs verdwijnt of wordt gekort. Voor de ontwikkeling van interdisciplinair onderwijs worden kernteams samengesteld, die bestaan uit collega’s die ervaring met of expertise in interdisciplinariteit hebben. Deze teams hebben geen mandaat, maar zijn in eerste instantie expertiseplatformen.

Doordat er meer geld vrijkomt, heeft de Raad ook aangedrongen op het gelijktrekken van DCU’s voor interdisciplinaire minoren. In de tijd van bezuinigingen is het aantal DCU’s voor deze minor teruggeschroefd, het FB ziet ook graag dat dit gelijkgetrokken wordt. Het FB gaf aan dat het niet de bedoeling is dat collega’s met minder uren hetzelfde werk dienen te doen. In die gevallen is een steviger besluit nodig: dan doen we bepaalde dingen maar niet. De verdeling van de DCU’s is uitbesteed aan de departementen, daar zullen de gesprekken hierover verder plaatsvinden.

Een ander discussiepunt tijdens de vergadering betrof het voornemen van het FB om kleine opleidingen te versterken. Het ministerie van OCW heeft voorgesteld dat er meer samengewerkt dient te worden tussen universiteiten. De Raad vroeg het FB hoe zij eigenaarschap kunnen garanderen bij (kleinere) afdelingen waar samengewerkt moet gaan worden. Het FB benadrukte dat er vooral met elkaar in gesprek moet worden gegaan over samenwerking en de kaders waarbinnen samengewerkt moet gaan worden. Hoe, waar en of er samengewerkt moet worden, is nog lang niet overal duidelijk en bepaald. Het FB is zich er echter van bewust dat samenwerking in de toekomst nodig zal zijn. Dit vraagt ook om optimisme op dit vlak: samenwerken moet ons sterker maken. De Raad deelt deze opvatting en vult aan dat de inhoud centraal moet staan bij samenwerking.

Een andere zorg van de Raad met betrekking tot dit punt, is of samenwerking leidt tot meer studenten bij de kleinere opleidingen. Er zijn meerdere praktische bezwaren te verzinnen waarom studenten niet een opleiding willen volgen waarbij, bijvoorbeeld, gereisd moet worden tussen universiteiten. Het FB geeft aan dat de modellen hierover nog niet zijn uitgekristalliseerd. Uitgangspunt is in ieder geval om de opleidingen aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld door bij de talenopleidingen in te zetten op brede toegankelijkheid tot het leraarschap.

Addendum Begroting 2023

Na een goede inhoudelijke discussie over de bestuursakkoordmiddelen, lag er ook een stuk ter instemming op tafel bij de raadsvergadering. Dit was een addendum bij de begroting van 2023. De Raad was het erover eens dat dit een helder stuk was, en heeft het addendum goedgekeurd.

Facultaire balans opleidingsaanbod en omvang + samenstelling studentenpopulatie

De FR ontving van het FB een stuk met daarin een opgemaakte balans van het opleidingsaanbod van onze faculteit. Het verzoek hiertoe kwam vanuit het College van Bestuur. De FR viel op dat het format dat gebruikt werd in dit stuk, niet goed toepasbaar is voor de faculteit GW. De bedoeling van het stuk is om opleidingen in kaart te brengen, of ambities worden gehaald en hoe de studentenpopulatie van de opleiding eruitziet. Voorheen gebeurde dit op universitair niveau, maar dit jaar is deze taak uitbesteed aan de verschillende faculteiten. Het FB was hier niet gelukkig mee: het kost een enorme berg werk om al onze opleidingen in kaart te brengen. GW is een grote faculteit, waardoor een volledige analyse van alle opleidingen zou leiden tot een enorm document. Daarom heeft het FB ervoor gekozen om vijf opleidingen te selecteren en hier de gevraagde analyse op los te laten.

De FR en het FB deelden het standpunt dat een jaarlijkse analyse op dit vlak onwenselijk is. Mocht het CvB toch deze analyse jaarlijks verplicht stellen, wil het FB jaarlijks andere opleidingen analyseren.

Een laatste update en een kerstwens

Bij de rondvraag kwam vanuit de Raad de vraag of het FB een update kon geven over het haalbaarheidsonderzoek anoniem tentamineren. Het FB gaat in het eerstvolgende overleg met de onderwijsdirecteuren alle stukken met betrekking tot dit onderwerp bespreken en wil vervolgens, in overleg, een van de opleidingen een uitgebreide pilot laten uitvoeren. Zo kan worden gekeken of alle implicaties goed in beeld zijn gebracht. Specifiek wordt ook aan de betreffende opleiding gevraagd mee te denken hoe de studenten met bijzondere voorzieningen kunnen worden geaccommodeerd. Ook het Onderwijssecretariaat denkt hierover.

Verdere vragen voor de rondvraag waren er niet, en dus werd de laatste vergadering van 2022 afgerond zonder uitloop. Namens de FR aan alle collega’s en studenten een fijn kerstreces gewenst en een mooi en succesvol 2023!

 

Door: Max de Kruiff