Nieuws
Raadsvergadering 13 september 2024
Faculteitsraadvergadering 13 september 2024
door Hanny den Ouden
Onderwerpen:
– Begroting 2025
– Q-rapportages 2024
– Registratie persoonsgebonden Campuskaart
– Toegankelijkheid Academiegebouw
Vandaag draaide vrijwel de hele vergadering om de zorgwekkende begroting 2025. De begroting werd net als vorig jaar ingeleid met een historische inkadering: we hadden financieel moeilijke jaren tussen 2016 en 2020, maar kregen vanaf 2021 eindelijk meer vet op de botten door de Bestuursakkoordgelden waardoor een groot aantal vaste UD’s aangenomen konden worden en de onderzoekstijd van de medewerkers behouden kon blijven. Ondanks deze financiële meevallers bleven we de afgelopen jaren wiebelen op het vinkentouw: door o.a. ziekte en vervangingen, inhaalkosten en de vele prijsstijgingen na corona werd een nulbegroting in 2022 niet gehaald en ook de salarisverhoging van 9% medio 2023 kon niet worden opgevangen zonder in de reserves te moeten duiken.
Anno 2024 waait de politieke wind geheel uit de andere hoek. De specifieke posten uit het Bestuursakkoord staan op de tocht: aan de starters- en stimuleringsbeurzen komt met onmiddellijke ingang een eind, de sectorplanmiddelen zijn onzeker. Ook wordt de rijksbijdrage lager op grond van demografische ontwikkelingen, zal de langstudeerdersboete grote financiële gevolgen hebben voor onze faculteit en zijn er nog een stel grote en kleinere tegenvallers. Rekening houdend met het somberste scenario rekent de faculteit op een tekort van zeven miljoen voor 2025, oplopend tot min tien miljoen in 2026 en min dertien miljoen in 2027. Net zo ongekend als het schip met geld dat de vorige paar jaar binnenvoer is de omvang van deze te verwachten rode cijfers voor de komende jaren.
De situatie waar we deze ochtend mee te maken hebben is dat de FR weliswaar gevraagd wordt met deze negatieve begroting in te stemmen, maar dat het FB later dit jaar nog met een addendum komt waarin ze de kaders en principes zal aangeven waarmee ze denkt het grote financiële gat enigszins te gaan dichten. De begroting zoals die er nu ligt zal door het CvB niet geaccepteerd worden: er wordt momenteel een convenant opgesteld waarmee onze faculteit onder strengere controle komt te staan, maar waarbij ze tijd krijgt om orde op zaken te stellen. Het addendum straks heeft ook de instemming van de FR nodig.
Als FR vinden we dat het FB in deze fase verstandig begroot heeft. Qua inkomsten houdt het FB rekening met te verwachten maatregelen, namelijk het schrappen van de bestuursakkoordmiddelen. In de begroting laat het FB zien welk tekort dit oplevert, zonder in de uitgaven al te anticiperen op eventuele maatregelen. We spreken ons vertrouwen uit dat het FB controle heeft over deze situatie en in goed overleg met het CvB tot goede afspraken zal komen over de financiële situatie van de komende jaren. We vragen ons wel af of, zoals aangegeven door het FB, de reeds ingezette besparende maatregelen van de verduurzamingsagenda toereikend zijn om de verliezen op te vangen. Die agenda -zie april 2024- zet vooral in op het verminderen van personele lasten door o.a. een vacaturestop bij het ondersteunend personeel en het niet noodzakelijk vervangen van mensen die met pensioen gaan. Het FB denkt ook niet dat die agenda toereikend is, maar geeft aan ‘voorzichtig blij te zijn’ dat de sectorplangelden vermoedelijk niet gestopt worden (dat werd een paar dagen geleden bekend). Voor onze faculteit is de vier miljoen daarvan een substantiële bijdrage. Hoe de plannen van het nieuwe kabinet ook zullen uitpakken: het FB benadrukt nog eens dat ze er echt niet aan denkt om UD’s te ontslaan (los van het feit dat dat arbeidsjuridisch onmogelijk is) en/of op onderzoekstijd van de medewerkers zal gaan bezuinigen. De situatie is ernstig en de kaasschaafmethode is ontoereikend en onwenselijk. Voor de FR is het redelijk geruststellend dat het FB denkt in termen van ‘kaders en principes’ (die nog nader bepaald moeten worden) en niet van paniekerige ad hoc-maatregelen. Er worden vragen gesteld over de communicatie hierover met de medewerkers (zodra de contouren duidelijker zijn), wat de ‘transitiegedachte’ behelst waarover decaan Thomas Vaessen sprak tijdens de opening van het facultaire jaar (‘een meerjarenvisie’) en hoe de kernteams zich tot deze financiële situatie verhouden (zij opereren hier los van). De FR stemt in met deze begroting in afwachting van het addendum.
Bij de bespreking van de Q1-rapportage tijdens de vorige vergadering beloofde het FB voortaan ook inzicht te geven in departementale kwartaalrapportages, maar heeft niet gezegd hoe en wanneer. Daar wordt opheldering over gevraagd: deze rapportages zijn voor de (niet-wettelijk vastgelegde) medezeggenschap op departementaal niveau belangrijk omdat de medewerkers daarmee inzicht krijgen in de financiële situatie van hun departement. Het FB zegt toe vanaf de Q3-rapportages ook departementale financiële informatie toe te voegen.
Ter tafel ligt deze vergadering ook de Q2-rapportage: met een gelijkblijvend, begroot verlies van 2,4 miljoen wekt die geen verbazing. De zorgen om de komende jaren (begrotingen 2025 vv.) houden ons sterker bezig.
Twee rondvragen betroffen de eventuele registratie van gegevens van de persoonsgebonden Campuskaarten en de toegankelijkheid van het Academiegebouw.
Er is geen sprake van registratie van het gebruik van de kaart (dat zou AVG-technisch ook onwettelijk zijn). Alleen ieders profiel, op basis van de bekende SAP-gegevens, staat op de kaart geregistreerd: afhankelijk van je functie heb je toegang tot bepaalde gebouwen, zalen en kamers. Daar bovenop hebben bepaalde medewerkers extra rechten om toegang te hebben tot bijvoorbeeld kluizen waar diploma’s in liggen.
Tot eind september wordt het Academiegebouw -op last van het CvB- nog extra beveiligd i.v.m. dreiging van eventuele bezettingen, maar die wordt daarna afgeschaald. Ook is er weer ruimte om bijeenkomsten in de binnenstad te organiseren, al moeten die wel gemeld blijven worden.
We besluiten deze intensieve vergadering met tevredenheid: de financiële stukken zijn voor ons allemaal een uitdaging, en des te meer de pas geïnstalleerde leden. We kwamen goed beslagen ten ijs en vormden de kritische gesprekspartner van het FB die we horen te zijn.