Nieuws
Raadsvergadering 11 april 2025
Tijdens de raadsvergadering van vrijdag 11 april 2025 was de publieke tribune niet zo massaal gevuld als tijdens de raadsvergaderingen in november en december 2024, maar de opleiding Keltische talen was goed vertegenwoordigd. Het FB, in de persoon van Thomas Vaessens, beet de spits af met excuses over het proces rondom het alsnog afschaffen van de strooitijd voor de tijdelijke docenten met een robuust contract. Hoewel zij geen andere mogelijkheid zag om dit te doen, speet het het FB zich onvoldoende gerealiseerd te hebben welke impact deze beslissing in de raad en bij de betreffende medewerkers teweeg had gebracht .
Bij het eerste agendapunt, ‘Stand van zaken Transitieplan’, stelde de FR veel vragen over de status van de te sluiten BA-opleidingen en de wijze waarop het FB dacht de expertise te kunnen behouden. Het FB zei vertrouwen te hebben in de gesprekken die op dit moment met en tussen betrokkenen worden gevoerd en in het halen van de termijn waarbinnen de diverse scenario’s hun uitwerkingen krijgen. Ook gaat het FB volgende week in gesprek met de OC’s om hen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen en om hen te vragen om input. Op dit moment is het te vroeg om aan te geven hoe de disciplines van de te sluiten BA-opleidingen in het nieuwe BA-portfolio zullen worden ingebed.
Het tweede agendapunt was het BA-portfolio. Op dit moment wordt gewerkt aan een volledig en coherent BA-portfolio waarin faculteit breed voor dertig ec gedeelde ruimte wordt gecreëerd. Punten van zorg vanuit de FR daarbij zijn de borging van de disciplinaire basis, de toelating tot master-programma’s binnen en buiten de UU en de studeerbaarheid. Deze punten zijn op dit moment nog onvoldoende uitgewerkt. Zodra er meer duidelijkheid is over het nieuwe BA-portfolio, wordt dit -daar waar mogelijk is binnen de bestuurlijke inkadering- direct gedeeld met medewerkers en studenten. Het FB heeft als vertrekpunt de huidige expertise van medewerkers te behouden en op die plekken in te zetten waar ze de interdisciplinariteit ten goede komen. De raad gaf aan dat het studentenperspectief op het behoud van expertises en de disciplinaire basis zeer waardevol is om mee te nemen en stelde voor om initiatieven naar studenten (ook andere dan die uit de FR en de OC’s) te ontwikkelen om hun inspraak op te halen. Bert van den Brink zegde toe dat hij dit bij de onderwijsdirecteuren zal neerleggen. Ook de werving van toekomstige studenten is een belangrijk punt van aandacht. Ten slotte spreekt de FR haar zorg uit over het BA-portfolio in relatie tot het sluiten van de kleine talen en het leraarschap. Vooral bij Duits en Frans zijn er grote tekorten in het middelbaar onderwijs. Eén centrale bacheloropleiding Europese talen heeft het FB nooit overwogen vanwege mislukte precedenten in Nijmegen en Groningen. Een dergelijke opzet is dan ook zeker niet de manier waarop de kleine talen in het BA-portfolio geïntegreerd zullen worden.
Na een lange discussie geeft de FR positief advies over de URO-aanvraag met daarbij de kanttekening dat het FB glashelder moet zijn in zijn boodschap naar medewerkers en studenten dat de opleidingen echt dichtgaan en niet dat ‘gelukkig veel overblijft’. De medewerkers moeten zo snel mogelijk weten waar ze aan toe zijn en voor toekomstige studenten moet duidelijk zijn waarvoor zij wel en niet naar Utrecht kunnen komen.
Met een paar laatste zaken werd de agenda afgesloten: 1) Met de OERen van volgend jaar kon vlot worden ingestemd. 2) Het Honours-onderwijs blijft vooralsnog bestaan omdat UR het besluit van het CvB om Honours af te schaffen heeft geblokkeerd. FB volgt dit besluit uiteraard, maar zal 300.000 euro ergens anders op moeten bezuinigen. 3) Plannen voor groene voorzieningen als ontmoetingsplekken voor studenten en docenten werden onmiddellijk neergesabeld, daar zijn de financiën nu echt niet naar. 4) In de verdeling van de commissies binnen de FR zijn wat wijzigingen aangebracht waarmee formeel werd ingestemd.
Boris Wesseldijk