Faculteitsraad Geesteswetenschappen

Kwaliteitsafspraken

Wat zijn de kwaliteitsafspraken?
Studenten kregen tussen 1986 en 2015 van de overheid een basisbeurs die zij na het behalen van hun diploma niet meer hoefden terug te betalen. Per 1 september 2015 is die basisbeurs veranderd in een studievoorschot, een lening die studenten aangaan bij de overheid. Die opbrengsten worden door hogescholen en universiteiten geïnvesteerd in de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs.

In het maatschappelijke en politieke debat rond de invoering van het studievoorschot zijn een aantal beweringen gedaan met betrekking tot de opbrengsten van de afschaffing van de basisbeurs.

De medezeggenschap binnen de instelling heeft instemmingsrecht op het plan voor de besteding van de studievoorschotmiddelen, omdat de besteding van deze middelen sowieso onder de hoofdlijnen van de begroting valt en hier instemmingsrecht voor bestaat. De centrale medezeggenschap krijgt de gelegenheid om zelfstandig te rapporteren over de besteding van de studievoorschotmiddelen in een bijlage van het jaarverslag. (Bron: kwaliteitsafspraken.nl)

Hoe verdeelt de Universiteit Utrecht de studievoorschotmiddelen?
De universiteitsraad is op 10 december met het College van Bestuur tot overeenstemming gekomen dat de vrijgekomen gelden van de kwaliteitsafspraken hoofdelijk worden verdeeld, dus naar rato van het aantal ingeschreven studenten aan een faculteit. Dit omdat iedere student evenveel geld heeft moeten inleveren toen de overheid van de basisbeurs een lening maakte. Daar bovenop krijgt de faculteit Geesteswetenschappen in het kader van de kwaliteitsafspraken de komende twee jaar circa 500.000 euro extra geld om tegemoet te komen aan de problematiek van kleine opleidingen. De raad had graag bovenop deze investering nog extra geld naar Geesteswetenschappen zien gaan, maar het College van Bestuur gaf aan dat dit geen optie was. Mede omdat naast de bijdrage van het Rijk het College van Bestuur zelf al extra geld inzet, om onder andere de voorinvesteringen in verbetering van de onderwijskwaliteit te kunnen continueren. Het gaat daarbij om Kleinschalig en Intensief Onderwijs en Educate-IT (om docenten te professionaliseren). (Bron: informail U-Raad)

Wat betekent dit voor de Faculteit Geesteswetenschappen? 
Het is nu aan de faculteiten om projecten te bedenken welke binnen de prioritering vallen, en verbetering van het onderwijs teweeg kunnen brengen. Het faculteitsbestuur (FB) zal daarom in overleg met de faculteitsraad, en met name de studentengeleding, gaan om deze plannen te bedenken. Er is al besloten tijdens de raadsvergadering van 19 december dat een deel van de studievoorschotmiddelen wordt besteed aan 2,0 fte extra studieadviseurs. De rest van de plannen zijn ingestemd tijdens een extra raadsvergadering op 23 januari. Vervolgens zijn deze op 24 januari ingediend bij het CvB.

Daarmee is de Faculteit Geesteswetenschappen ruim op tijd met het aanleveren van de plannen, aangezien het CvB de deadline heeft verruimd tot 15 februari. De faculteit gebruikt nu de extra tijd om te besteden aan meer informatievoorziening. De OC’s kunnen uiteindelijk de plannen nog advies geven over de concrete uitvoering op opleidingsniveau.

Wat zijn de vervolgstappen?
In februari zal de universiteitsraad de definitieve plannen van de faculteiten beoordelen, in maart worden de plannen opgestuurd worden naar de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie). De NVAO zal in mei de UU bezoeken om te kijken of alles verlopen is zoals het hoort.

Worden studenten en staf ook nog geïnformeerd over de plannen?
Ja! In januari zijn er een aantal momenten waarop staf en studenten geïnformeerd zullen worden en de mogelijkheid hebben om eventuele vragen te beantwoorden. De faculteitsraad zal bij die bijeenkomst ook vertegenwoordigd zijn. Deze zijn op de volgende data:

  • 8 januari (10.00 – 11.00 uur): bijeenkomst voor staf
  • 10 januari (15.00 – 16.00 uur): bijeenkomst voor staf
  • 14 januari (13.00 – 14.00 uur): bijeenkomst voor staf
  • 15 januari (15.30 – 17.00 uur): bijeenkomst voor OC-voorzitters en één studentlid per OC
  • 15 januari (19.00 – 21.00 uur): bijeenkomst voor studieverenigingen
  • 22 januari: bijeenkomst voor Board van Onderwijsdirecteuren

Waar kan ik meer informatie vinden? 
Het is natuurlijk mogelijk om contact op te nemen met de faculteitsraad bij vragen. Daarnaast kun je ook op de volgende manieren zelf meer informatie vinden: